söndag 24 juli 2011

Winnipeg Jets nya logo

Ishockeylaget Winnipeg Jets flyttade 1996 till Phoenix, Arizona (en del av NHL:s "solbälte"-drive under 1990-talet) och bytte namn till Phoenix Coyotes. Sedan dess har Winnipeg inte haft något NHL-lag, fram tills nu åtminstone. Nu är det nämligen klart att nästa säsong så finns det återigen ett lag som heter Winnipeg Jets i NHL, vilket har uppstått genom att en flytt från Atlanta där klubben hette Atlanta Trashers.

En kompis från Winnipeg lade häromdagen på facebook upp en artikel om nya Jets och anmärkte - till stort bifall bland kommentarerna - vilken fantastiskt ful logo det nya laget har. Den går förvisso i takt med det gamla namnet i att anspela på Kanadas flygvapen (!), men inte måste den vara så vidrigt ful för det? Särskilt inte med tanke på att gamla Jets hade en del riktigt snygga logos, ofta med J:et format som en hockeyklubba:
Nya Jets får mig också att återigen förundras över det nordamerikanska klubbsystemet: att en klubb är en "franchise" (ett ord som jag associerar med McDonalds!) som kan säljas hur som helst och flyttas hur som helst, utan hänsyn till lokal förankring och klubbhistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar