söndag 22 november 2015

Inga Spursspelare i Guardians PL-elva efter 13 omgångar

Toby Alderweireld gör 2-0 mot West Ham idag


Spurs har krossat "jättedödarna" West Ham med 4-1 idag i en briljant överkörning och är nu obesegrade i 12 raka matcher i PL. Kane gör mål igen, Dele Alli briljerar, Dembele har nått en ny nivå, Eriksen är grym, och Spurs har i och med värvningen av Alderweild (£11.3 milj i somras) ett stenhårt och briljant mittbackspar. Intressant då att se att när Guardian för någon vecka sen tog ut årets bästa spelare i PL hittills så är ingen med från Spurs! Mittbackarna överträffas här av Alderweilds ersättare i Southhampton Van Dijk och Smalling i Man U, och innermittfältarna av Fernandinho från Man C (vad är han så bra på?) och Özil från Arsenal.

Och detta kan man nog förstå: Lloris, Alderweild, Vertonghen, Dele Alli, Eriksen, Dier och Kane har varit briljanta i år, men kanske i klassen just under "bäst i ligan". Men som helhet blir det en sjujävla startelva. Nu femma i PL, 2 p efter Arsenal och City, 3 p efter Man U och 4 p efter Leicester (!). Leicester har haft ett lätt spelprogram hittills och har ett grymt svårt de närmsta sex matcherna, så jag vill se Spurs topp 4 över jul! Det gäller att slå Chelsea (10 p efter) hemma nästa helg, och att hålla avståndet till Liverpool (2 p efter).

David Fjäll frågade på twitter under dagens match: "Hur många säsonger var det sen man såg Spurs så här bra?", vilket ju också är vad jag nyligen undrat här. Och fick svar från en ledande Spurstyckare på twitter: "09/10 var man ibland magiska, men beror också på svagare konkurrens. Åren efter fanns stunder. Men inte likt detta."

Paul Wilson bloggade på Guardian häromdagen på temat "kan Spurs komma topp 4 i år"?, men jag tycker inte att hans artikel var något bra. Han diskuterar inte Spurs spel alls och tar inte heller hänsyn till vilka lag de olika topp 4-pretendenterna har mött än: var är Dahlquisttabellen när man behöver den? Av topplagen har Spurs redan mött Man U, Liverpool, Arsenal och City -- det är bara CFC kvar. Medan Leicester haft ett betydligt lättare spelprogram. Jag tror inte en sekund på att Leicester kommer vara topp 4 vid säsongens slut, även om de leder nu, utan vad man borde jämföra är Spurs, Liverpool och Chelsea: spelprogram, skadeläge, taktisk utveckling och lagutveckling, möjligheter i januarifönstret. -- Berahino till Spurs? Stora värvningar till Chelsea? Något nytt för Klopp? Baserat på (a) att Spurs haft ett svårt spelprogram hittills, och (b) att de har ett lag som blir mer och mer sammansvetsat och bättre och bättre efter hand, med stora pilar uppåt i formkurvorna för spelare som Alli, Dier och Dembele, så tror jag på topp 4 för Spurs. Det som talar emot är förstås att Pochettinos krävande spelstil kan leda till trötthet och poängtapp i slutet av säsongen, liksom förra året.

Det är lätt att påpeka att Spurs kryssat lite för mycket, 6 av 12 matcher, men se vilka de matcherna har varit mot: Stoke, Leicester, Everton, Swansea, Liverpool, Arsenal. Inga bottenlag direkt utan i Pool och Arsenal toppkonkurrenter, i Everton och Swansea medkonkurrenter om fjärdeplatsen, och i Leicester årets skrällag (nuvarande ligaledare!). Det är egentligen bara Stoke och Leicester som jag skulle säga att Spurs verkligen borde ha slagit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar